Image

5378 sayılı Kanun Gereği Zemin Kaymazlık Testlerinizi Yaptırdınız Mı?

Ülkemizde 07 Temmuz 2005 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile ıslak ortamda kullanılan zemin kaplamalarının ve eğimli rampaların kaymaz özellikte olması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, başta tüm kamu kurumları olmak üzere tüm kurumsal firmaların bu yasa kapsamında erişebilirlik belgesi alabilmeleri için yaya yüzey zemin kaplamalarının kaymaz özellikte ve standartlara uygun güvenlik sınıflamasında malzeme kullanmaları artık yasal bir zorunluluk haline gelmiştir.

Savunma sanayiinde kullanılmak üzere farklı türde ve tipte üretilen zemin kaplaması malzemelerinin teknik şartname gereği ASTM D660, MIL PRF 2466CV, TS 13882 TS CEN/TS 16165 Ek A-Ek B, ASTM F718, TS EN 14231 ve CAP 467 standartlarına göre kuru, ıslak, tuzlu, yağlı, sıcak ve soğuk ortamlarda sürtünme katsayılarının belirlenmesi ve güvenlik sınıflamalarının yapılması gerekmektedir. 

Yapılan testler sonucunda alacakları sertifika ile malzemeleri projelerde, kullanabilmeleri ve aynı zamanda ihracatlarını yapmaları mümkün olacaktır.


Hastane, otel, okul, otogar, metro, havuz, restoran, süpermarket, hava alanı, kaldırım ve alışveriş merkezi gibi mekanlarda farklı türde, özellikte ve yüzey işleminde seramik, doğal taş ile benzeri zemin kaplama malzemeleri farklı ortamlarda kullanılmaktadır.  Seramik ve doğal taş firmalarının ürün yelpazesinde farklı yüzey işlemlerinde yüzlerce model seramik ve doğal taş bulunmakta olup, üretim süresi boyunca bu ürünlerin sürtünme katsayılarının belirlenmesi, doğrulanması ve güvenlik sınıflamasının yapılması, firmaların hem ürün kalitesini belirlemek ve CE belgesi almak, hem de ihracat yapmaları açısından son derece önemlidir. 

Ulusal Zemin Güvenliği Enstitüsü, Kaymazlık Testleri konusunda Türkiye'de öncü olup yurt içinde Kaymazlık Testleri için çözüm sunmaktadır.


Test Talepleriniz için destek@tr-test.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.


footerImage