Image

Savunmanın Gücünü Test Ediyor

ÜRÜNLERE BELGE

KÜL Programı kapsamında ilk aşama olarak Savunma Sanayii Başkanlığı Yetenek Envanteri (YETEN)’nde kayıtlı yaklaşık 4 bin ürün arasından öncelikli 62 ürün grubu belirlenerek prosedürlerin oluşturulmasını teminen, TRTEST’e görev verildi. “Savunma Sanayiinde Kalifiye Ürün Belgesi Süreçlerinin Belirlenmesi ve Kalifiye Ürünlerin Belgelendirilmesi Projesi” kapsamında, YETEN envanterinde bulunan 4 binin üzerindeki ürün, 5 farklı kategoriye ayrılarak ürünlerin belgelendirmesi yapılacak.

Sürecin sekretaryasını yürütecek olan TRTEST, 14 ürün grubunda çalışmalarını tamamladı.

İHA’LAR TEST EDİLİYOR

TRTEST, test ve belgelendirme faaliyetlerinin yanı sıra hem savunma hem de sivil alanlarda sektörde ihtiyaç olabilecek niş alanlarda da varlık göstermek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda yürütülen “TRTEST Kalecik İHA Test ve Değerlendirme Merkezi Projesi”nde, Ankara Kalecik’te SSB’ye tahsisli 250 dönüm arazi üzerinde kurulacak İnsansız Hava Araçları Test ve Değerlendirme Merkezinde apron alanı, İHA pisti, 10 adet shelter, bir idari bina ve kolaylık tesisleri bulunuyor. TRTEST’e tahsis edilen AR-GE uçuşlarına ayrılmış hava sahasında,

TRTEST’in koordinasyonunda mini İHA, multikopter ve sürü İHA projelerinin uçuş kabiliyetleri testleri ve İHA kullanılarak gerçekleştirilen İHA tespit/algılama, sınıflandırma gibi çalışmalarda geliştirilen cihaz ve yazılımların testleri yapılıyor.

İTÜ İLE İŞ BİRLİĞİ

Konya’da kurulacak CIP standartlarına eşdeğer test ve tescilin uygulanacağı “Türkiye Silah Test Merkezi (TSTM) Projesi”nde, öncelikli olarak Türkiye’de üretilerek yurt dışına ihraç edilecek tüfeklerin yüzde 100 test edilmesi ile kaliteli ürün satışı sağlanacak. Kamu malı test merkezlerinin TRTEST tarafından işletilmesine yönelik ilk iş birliği protokolü ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile yapıldı. Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sisteminin bakım, onarım, işletim sorumluluğu TRTEST’te olacak. Merkezin öncelikli kullanımı SSB projeleri olmak üzere, İTÜ tarafından kullanılması sağlanacak.

KOSGEB KAPSAMINDA

TRTEST’in 1.900’den fazla test altyapısına erişebiliyor olmasının avantajını küçük ve orta ölçekli firmalar için erişilebilir kılmak adına KOSGEB önemli bir adım attı. AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı ve İşletme Geliştirme Programı kapsamında KOBİ’lerin TRTEST’ten alacakları test ve belgelendirme hizmetleri 2021 yılından itibaren KOSGEB destekleri kapsamına alındı. 100 bin TL’ye kadar olan bu desteklerden KOBİ’ler doğrudan faydalanabiliyor. Öte yandan, TechAnkara Dijital Proje Pazarı Ticarileştirme Programı kapsamında, Ankara Kalkınma Ajansı ile TRTEST’in imzaladığı iş birliği protokolü ile Ajansın belirleyeceği usullere göre yaptırılacak testlerin TRTEST tarafından yapılması sağlanıyor.


Haberin detaylarına Ankara Sanayi Gazetesi 16. ve 17. sayfalardan ulaşabilirsiniz.

footerImage